ΑΡΧΑΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ

ΑΡΧΑΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ (1)

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 20:09

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 70

Γράφτηκε από

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Γ΄,70 )

«Αντιαθηναϊκή προπαγάνδα στην Κέρκυρα-Δίκες μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών-Πραξικόπημα ολιγαρχικών»                 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ  2-6

Η άφιξη της αθηναϊκής πρεσβείας

Οι Αθηναίοι πρέσβεις ήρθαν στην Κέρκυρα, γιατί :

α)Πληροφορήθηκαν τη συνωμοτική δραστηριότητα των ολιγαρχικών ,ανησύχησαν και φοβήθηκαν για τις εξελίξεις.

β)Ήθελαν να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς .

γ)Επιδίωκαν να μετατρέψουν την επιμαχία σε συμμαχία και να προσαρτήσουν την Κέρκυρα στον αθηναϊκό συνασπισμό.

Η άφιξη της κορινθιακής πρεσβείας

Οι Κορίνθιοι πρέσβεις ήρθαν ,γιατί :

α)Ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τη δράση των απελευθερωμένων αιχμαλώτων και να βεβαιωθούν ότι εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους.

β)Επιδίωκαν να τονώσουν το φρόνημα  των ολιγαρχικών του νησιού.

γ)Απέβλεπαν στην εγκαθίδρυση ολιγαρχικού καθεστώτος στην Κέρκυρα ,στη διάλυση της επιμαχίας της Κέρκυρας με την Αθήνα και στην προσάρτηση του νησιού στην Πελοποννησιακή συμμαχία.

Οι αποφάσεις των Κερκυραίων: Ουδετερότητα :Διατηρείται η επιμαχία με τους Αθηναίους και η φιλία με τους Πελοποννησίους. Συνετή πολιτική απόφαση που εκτονώνει την κρίση. Είναι όμως καταδικασμένη σε αποτυχία. Η συμφωνία είναι εύθραυστη και προσωρινή για πολλούς λόγους :

α)Τα πολιτικά πάθη ήταν οξυμένα και η κατάσταση έκρυθμη.

β)Διακυβεύονταν τεράστια οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα στο νησί  από την επικράτηση της μιας ή της άλλης πολιτικής παράταξης .

γ)Η απόφαση δεν ικανοποιούσε καμιά μεγάλη δύναμη. Οι Αθηναίοι απλά  ανανέωναν την επιμαχία τους με την Κέρκυρα .Άλλωστε η ουδετερότητα ευνοούσε τους Κορίνθιους, συνεπώς και τη Σπάρτη που ωστόσο ήθελαν περισσότερα.

Η κατηγορία και η δίκη κατά του Πειθία

Οι απελευθερωμένοι ολιγαρχικοί έσυραν στο δικαστήριο τον Πειθία, εθελοπρόξενο των Αθηναίων στην Κέρκυρα και αρχηγό τον δημοκρατικών με την κατηγορία ότι προσπαθεί να υποτάξει την Κέρκυρα στους Αθηναίους, δηλ. με την κατηγορία της προδοσίας. Η παραπομπή του Πειθία σε δίκη είχε πολιτική σκοπιμότητα, αφού με την καταδίκη του θα έμενε η δημοκρατική παράταξη ακέφαλη, ενώ οι ίδιοι θα ισχυροποιούνταν στην εξουσία.

Η αθώωση του Πειθία

Δείχνει ότι ο εκδημοκρατισμός στην Κέρκυρα βρισκόταν σε καλό δρόμο, τα δικαστήρια δεν ελέγχονταν από τους ευγενείς και πλούσιους .Επίσης η πολιτική κατηγορία ήταν δύσκολο να στοιχειοθετηθεί σε μια περίοδο που οι δυνάμεις των αντιπάλων ήταν σχεδόν ισοδύναμες.

Η αντιμήνυση Πειθία

Το κατηγορητήριο εμφάνιζε τους 5 πιο πλούσιους, ολιγαρχικούς Κερκυραίους επιρρεπείς σε παράνομο πλουτισμό και ιερόσυλους .

Φαινομενικά ο Πειθίας :Υπέρμαχος  της ηθικής τάξης ,των θρησκευτικών θεσμών.

Ουσιαστικά ο Πειθίας :Κινήθηκε από μισαλλοδοξία, μικροψυχία ,εκδικητική μανία , από πολιτικό υπολογισμό για να πλήξει τους αντιπάλους του. Τα πάθη αυτά δεν ταιριάζουν σε πολιτικό ηγέτη και μάλιστα δημοκρατικής παράταξης .Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ανεκτικότητας, της συγγνώμης ,του σεβασμού προς τον αντίπαλο, του ανθρωπισμού.Επιπλέον η συμπεριφορά του δεν ήταν πατριωτική , αφού υποδαύλιζε τα πολιτικά πάθη και ωθούσε την κατάσταση σε εμφύλια σύρραξη.

Η καταδίκη των 5 πιο πλούσιων Κερκυραίων :Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν να πληρώσουν βαρύτατο πρόστιμο.

Καταδικάστηκαν ,γιατί :

α)Ήταν ένοχοι κλοπής.Έκοβαν τις φούρκες , για να τις εμπορευτούν ή να τις χρησιμοποιήσουν στα δικά τους κτήματα.ίσως να ήθελαν να σφετεριστούν ακόμη και τα ιερά κτήματα.

β)Η κατηγορία ήταν εύκολο να αποδειχτεί , αφού θα υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία.

γ)Ο Πειθίας μετά την αθώωσή του έγινε πιο ισχυρός και θα μπορούσε να πιέσει ,για να βγεί καταδικαστική απόφαση.

Η αντίδραση των καταδικασμένων και το αίτημά τους

Δεν αρνήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο ,γεγονός που μαρτυρεί την ενοχή τους .Ζήτησαν όμως να μην πληρώσουν το πρόστιμο ολόκληρο, όπως όριζε ο νόμος ,αλλά να γίνει ένας διακανονισμός, να το πληρώσουν με δόσεις.

Ο Πειθίας πείθει (ετυμολογικό σχήμα ) τη βουλή να εφαρμοστεί ο νόμος και να απορριφθεί το αίτημα των ολιγαρχικών .

Το Πραξικόπημα των ολιγαρχικών : ΑΙΤΙΑ

Α)Το υπέρογκο χρηματικό ποσό που τους επιβλήθηκε ως πρόστιμο μετά την καταδίκη τους.

Β)Η δική τους αποτυχία να υπερκεράσουν το νόμο, κάτι που δεν επέτρεψε ο Πειθίας με την  επιμονή του για εφαρμογή του νόμου και εφάπαξ καταβολή του προστίμου.

Γ)Αφού η βούληση του Πειθία γινόταν νόμος, υπήρχε βάσιμη ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεάσει υπέρ της ένταξης της Κέρκυρας στην Αθηναϊκή συμμαχία.

Δ)Αφού με τους υπάρχοντες νόμους και θεσμούς δεν κατάφερναν αυτό που ήθελαν, στράφηκαν στη βία ,την τρομοκρατία, την αδικία .Οι πλούσιοι αισθάνονταν ότι έχαναν τα προνόμιά ους και κινήθηκαν ,για να τα υπερασπίσουν.

Το πολιτικό κλίμα μετά τη δολοφονία του Πειθία :Φόβος και τρομοκρατία, ώστε μερικοί δημοκρατικοί να βρουν καταφύγιο στην Αθηναϊκή τριήρη που ήταν ακόμη εκεί( για να επιτηρεί την κατάσταση ).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1.Αν υποθέσουμε ότι είστε ιστοριοδίφες, καλείστε να μελετήσετε τη  μεθοδολογία του Θουκυδίδη έτσι, όπως την γνωρίζετε από την εισαγωγή του σχολικού σας βιβλίου.

- Καταγράφει ιστορικές αλλαγές με:

$ εἰκότα = εύλογα, σύμφωνα με τη λογική και την πείρα

$ σημεῖα ή μαρτύρια = ενδείξεις και αποδείξεις

$ τεκμήρια=συμπεράσματα

-Στηρίζει την ανεύρεση της αλήθειας:

$ στην αυτοψία

$ στην επίσκεψη των πεδίων μαχών

$ στη μελέτη επίσημων κειμένων και κρατικών αρχείων.

- Θεμελιακή αντίθεση στο έργο του η αντίθεση   λόγῳ-ἔργῳ

Με τη βοήθεια των παραπάνω στοιχείων συμπληρώστε, σύμφωνα με την κρίση σας, τον παρακάτω πίνακα με αναφορές στο κείμενο.

Μεθοδολογία

Αναφορές στο κείμενο

εἰκότα

σημεῖα ή μαρτύρια

τεκμήρια

αυτοψία

επίσκεψη των πεδίων μαχών

μελέτη επίσημων κειμένων και κρατικών αρχείων

λόγῳ-ἔργῳ

 

2.Από τις γλωσσικές ιδιοτυπίες του Θουκυδίδη είναι η χρήση των προθέσεων :ξύν και ες , τα δύο σσ αντί των δύο ττ και η συχνή χρήση σύνθετων λέξεων ,για να εκφραστούν πολλαπλά νοήματα. Να τεκμηριώσετε τα παραπάνω με παραδείγματα από το κείμενο.

3.α)Να βρείτε από το λεξιλόγιο του βιβλίου σας αλλά και από τα λεξικά σας τη σημασία-μετάφραση των παρακάτω δικανικών όρων.:φεύγω, υπάγω ,διώκω, δίκη, ζημία, οφλισκάνω.β)Με ποιες λέξεις του κειμένου έχουν ετυμολογική συγγένεια οι : πεποίθηση, ανάγωγος, φερέγγυος, διάσταση, παρακείμενος , ανατομία, περιχαράκωση , περιουσία,οφειλή.

4.Να διακρίνετε τα φανερά αίτια-αφορμές από τις ανομολόγητες –πραγματικές αιτίες α)στην απελευθέρωση των Κερκυραίων αιχμαλώτων από τους Κορινθίους.β)στην παραπομπή του Πειθία σε δίκη γ)στην παραπομπή των 5 ολιγαρχικών σε δίκη γ)Στο πραξικόπημα των ολιγαρχικών.

5.Να υποθέσετε ότι είστε ο αυτόπτης μάρτυρας που βρίσκει ο Θουκυδίδης ,για να του αναφέρει τα γεγονότα του κεφ.70. Να γράψετε σε μια περίληψη όσα θα του αναφέρατε α) αν ήσαστε ένας ολιγαρχικός β) αν ήσαστε ένας δημοκρατικός.

Είσοδος μελών